DC-21A :-/

Beberapa hari lalu disconnector switch pesanan saya akhirnya datang. kebetulan salah satu customer proyek selain pakai MCB juga minta dipasangin disconnector switch di panelnya buat nyalain-matiin sistem PLTS.

Dan ternyata agak susah mencari disconnector switch DC yang ready stock, sehingga terpaksa harus indent kurang lebih 6 minggu.

Pas ditimang-timang dan dilihat-lihat, ada rekan kerja datang dan ikut lihat-lihat disconnector switch tersebut, biasa abis itu ngobrol ringan:

Tersangka H       : ni disconnector berapa ampere bos??

Ane                          : wah ga apal gan, perasaan 32A, liat aja tulisannya..

Tersangka H       : berapa yak??(sambil liat2x).. hoo cuma 21 A, nih liat(sambil nunjukin tulisan di body disconnectornya)

Ane                          : ngelirik, ada tulisan DC-21A…. (mikir, perasaan sih ane mesen yang 32A, tapi meyakinkan juga tuh tulisan nyebut2x 21A)

Tersangka H       : sip dah, bubye.. (cabut ke habitatnya)

Dan saya pun jadi mikir, apa bener DC-21A tuh artinya 21A???

Akhirnya tanya mbah google, terjawab sudah..

Jadi intinya DC-21A merupakan salah satu utilizitaion category atau terjemahan bebasnya sih ya kategori penggunaan perangkat elektronik lah.

Utilization Category diatur di standar IEC-60947 Standards for low-voltage switchgear and controlgear, liat library IEC bajakan di kompi beranak banyak juga nih standar, males bacanya hehehe.

Untuk DC-21A sendiri artinya perangkat yang bisa digunakan sebagai switch untuk beban resistif dengan dilengkapi kemampuan proteksi arus yang tidak ditentukan.

Untuk tabel singkatnya bisa dilihat di bawah ini yang saya ambil dari http://en.wikipedia.org/wiki/Utilization_categories

Utilization Category

Type of Application[3]

AC-1 Non-inductive or slightly inductive loads, example: resistive furnaces, heaters
AC-2 Slip-ring motors: switching off
AC-3 Squirrel-cage motors: starting, switches off motors during running time
AC-4 Squirrel-cage motors: starting, plugging, inching
AC-5a Switching of discharge lamps
AC-5b Switching of incandescent lamps
AC-6a Switching of transfomers
AC-6b Switching of capacitor banks
AC-7a Slightly inductive loads in household appliances: examples: mixers, blenders
AC-7b Motor-loads for household appliances: examples: fans, central vacuum
AC-8a Hermetic refrigerant compressor motor control with manual resetting overloads
AC-8b Hermetic refrigerant compressor motor control with automatic resetting overloads
AC-12 Control of resisitive loads and solid state loads with opto-coupler isolation
AC-13 Control of solid state loads with transformer isolation
AC-14 Control of small electromagnetic loads
AC-15 Control of A.C. electromagnetic loads
AC-20 Connecting and disconnecting under no-load conditions
AC-21 Switching of resistive loads, including moderate overloads
AC-22 Switching of mixed resistive and inductive loads, including moderate overloads
AC-23 Switching of motor loads or other highly inductive loads
A Protection of circuits, with no rated short-time withstand current
B Protection of circuits, with a rated short-time withstand current
DC-1 Non Inductive or slightly inductive loads, resistance furnaces, heaters
DC-3 Shunt-motors, starting, plugging(1), inching(2), dynamic breaking of motors
DC-5 Series-motors, starting, plugging(1), inching(2), dynamic breaking of motors
DC-6 Switching of incandescent lamps
DC-12 Control of resistive loads and solid state loads with opto-coupler isolation
DC-13 Control of D.C. electromagnetics
DC-14 Control of D.C. electromagnetic loads having economy resistors in the circuit
DC-20 Connecting and disconnecting under no-load conditions
DC-21 Switching of resistive loads, including moderate overloads
DC-22 Switching of mixed resistive and inductive loads, including moderate overloads (i.e. shunt motors)
DC-23 Switching of highly inductive loads (i.e. series motors)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: